A kreatív tevékenységek kétségtelenül igazi flow-élményt adnak

A mozgás mellett a kreatív tevékenységek kapcsolnak ki a leginkább. Imádom azt az érzést, amit a kézműveskedés során átélhetek. Elfeledkezek a hétköznapi gondokról és bajokról és valóban megélhetem a pillanatot teljes egészében. Mikor valamit alkotok, egészen új világba kerülök. Egyfajta meditációt is jelent számomra. Legyen az akár sport, bármilyen játék vagy alkotás, mindenkinek meg kellene találnia azt a hobbit, melyben kiteljesedhet, kikapcsolódhat és melyekkel elterelheti a nyomasztó gondolatait

Sokan azonban sajnos nem éppen ilyen kreatív módon próbálják átélni azt a bizonyos “flow” élményt. Káros szerekhez, drogokhoz vagy éppen az alkoholhoz nyúlnak. A függőségek pedig igencsak romboló hatásúak. Hosszú távon tönkre teszik a testüket, a lelküket, az egész életüket és a hozzátartozóik életét is. A függőségek ellehetetlenítik a társas kapcsolataikat, a munkavégzésüket, lényegében életük minden területét. Ez az állapot azonban nem véges. Ahogy mindenre, az alkoholfüggőségre is van megoldás természetesen. A kezdéshez elengedhetetlen a sziklaszilárd akarat és a hit, hogy sikerülhet. Na, meg egy támogató család, aki kész a végsőkig is elmenni a szerettéért.

Van kiút az alkohol fogságából

A felepulok.hu csapata pontosan tudja, milyen érzés az alkohol rabságában élni. Aztán pedig felállni, kimászni a gödörből és visszaszerezni az irányítást az ember saját élete felett. Az állami ellátórendszer által nyújtott lehetőségek igencsak hiányosak, nem megfelelőek a függőségek kezelésére. A rehabilitációs intézetekben hosszabb idejű terápiát javasolnak, amelyek sokszor nem vezetnek tartós eredményre. Ezzel szemben a felepulok.hu saját programot alkalmaz a probléma kezelésére. A Minnesota-modellen alapuló program 28 napos benntartózkodást, valójában bennlakást követel meg a programon résztvevőktől. Ez idő alatt roppant szoros napirendben, gazdag programkínálattal segítik a felépülést. A program végeztével sem mondható el az – sőt egy alkoholfüggő esetében talán sohasem – hogy újra egészséges viszonya lesz az alkohollal. Nem lesz. De normális viszonyt tud majd kialakítani vele, kordában tudja tartani az érzéseit, ezáltal egy új életformába csöppenhet bele. A felepulok.hu ennek az új életmódnak a kialakításában is tevékeny szerepet vállal, sőt, nagy mértékben megalapozza azt.

Néhány szó a Minnesota-modellről

A Minnesota-modell az Amerikai Egyesült Államokból származik, ahol már 1949 óta alkalmazzák a módszert, sikerrel. Olyannyira, hogy az amerikai bentlakásos intézmények legtöbbje a Minnesota-modellt használja a gyógyítás során. Hazánkban még annyira nem elterjedt, pedig igencsak hatásos. A felepulok.hu -nak hála már hazánkban is elérhető egy ezen alapuló program. A modell számos alapvetésére épít, melyek közül a legmeghatározóbb talán az, hogy a gyógyításba fizetett és önkéntes mentorokat is bevonnak. Ők vagy gyógyultak, vagy éppen gyógyulófélben vannak, de a lényeg az, hogy pontosan átérzik egy alkoholfüggő problémáját, pontosan azokon a lépéseket mentek át/mennek át, amelyeken a program páciensei is átmennek, így támogatják őket a nap 24 órájában. A modell épít továbbá az anonim, 12 lépéses önsegítő csoportok elveire. Ezek az elvek jelentősen áthatják a felepulok.hu 28 napos programját is.

A program rendkívül intenzív, hiszen csoportterápiák, egyéni terápiák, előadások és tanácsadások is a részét képezik. Hétvégente a családtagok is előadásokon és egyéni konzultációkon vehetnek részt, még előrébb mozdítva ezzel a gyógyulást. A felepulok.hu csapata is egyetért abban a Minnesota-modell felfogásával, miszerint az alkoholizmus nem gyógyítható, de akár egy egész életre tünetmentessé lehet tenni. A program nagy hangsúlyt fektet továbbá a mozgásra, a különféle sportokra és a minél szélesebb körű rekreációs lehetőségek biztosítására. Az élettörténetek mesélése és feldolgozása is megjelenik a csoportos megbeszélések alkalmával.

A Minnesota-modell alapelvei a következőek:

  • Az alkoholizmus egy létező betegség. Nem csupán valaminek a kísérőtünete. Ezért önálló betegségként is kell kezelni.
  • A szidás, korholás, megszégyenítés nem megfelelő eszközök a kezelésre. Helyette a betegségfogalom áll a központban a modell szerint.
  • Az alkoholizmus több oldalú, ezért több oldalról is kell kezelni: spirituálisan, fizikálisan és mentálisan.

Kiváló csapat a gyógyulás szolgálatában

A felepulok.hu csapatát olyan kollégák alkotják, akik testközelből szembesültek az alkoholfüggőség pusztító erejével, sőt néhányan közülük maguk is átélték a borzalmakat. Ezért nincsenek náluk megfelelőbb szakemberek, ha segítségre van szükség. A stábot felépülők alkotják, akik között jogász, pszichológus tanuló és családterapeuta is megtalálható. Az orvosi oldalt pedig egy tapasztalt pszichiáter teremti meg, aki az addiktológiák szakértője. A csapat jelentős részét olyan felépülők alkotják, akik saját tapasztalataikkal ún. tapasztalati munkatársként segítik a páciensek gyógyulását.

A programban való részvétel lehetőségei

A felepulok.hu keretein belül lehetőség van egyéni tanácsadásra, családi konzultációra és állapotfelmérésre is van lehetőség előre egyeztetett időpontban a 28 napos program helyszínén, vagy pedig Budapesten és/vagy Veszprémben. A jelentkezés folyamatos, a felepulok.hu mindig kész fogadni az új résztvevőket. A 28 napos program meghatározott időközönként várja a gyógyulni vágyókat. A program bentlakásos, ez a hatékonyságot szolgálja. Az ára magában foglalja a szállást, az étkezéseket, a programokon, terápiákon való részvételt és a családtagok edukálását is. A 28 nap alatt lépésenként haladva lesznek képesek elsajátítani a józan életmód alapköveit a résztvevők. Hétvégi alkalmakon pedig a családtagok is előadásokon vehetnek részt, konzultálhatnak a felepulok.hu szakembereivel. Azt gondolom, a program átfogó és szakmaiságára tekintettel szinte biztos, hogy sikerrel, gyógyulással zárul mindenki esetében.

A program helyszíne a Balaton-felvidéken található egy, a felepulok.hu saját tulajdonában álló ingatlanban, nyugodt környezetben, elzártan, ahol senki idegen nem zavar. Így a diszkréció teljes mértékben garantált. A 0-24 órás felügyelet biztosított, minden percben szakember áll a betegek rendelkezésére. Az egyéni és a csoportterápiák, valamint a szabadidős tevékenységek is adottak mind a 28 nap alatt. Sőt, még utána is. Hiszen miután vége szakad, ingyenes utógondozást biztosítanak a felepulok.hu munkatársai. Rendszeresen szerveznek továbbá “felépülő-napokat”, ahová meghívják a gyógyultakat is és egy finom ebéd keretében vitathatják meg a tapasztalataikat vagy kérhetnek iránymutatást a továbbiakra. Természetesen ingyen. Az érdeklődők a felepulok.hu honlapján a program helyszínéül szolgáló vidéki házat 3D túra keretében is szemügyre vehetik.

A felepulok.hu weboldalára feltöltött beszámolókat olvasgatva a gyógyulni vágyók biztosak lehetnek benne: ez az a megoldás, amit kerestek. Olyan új eszközöket ismerhetnek és módszereket tanulhatnak meg, melyek egészen új erőkkel vértezik fel őket. Egy jól működő viszonyt tudnak majd kialakítani az alkohollal. Egy olyan viszonyt, ahol nem az ital ural. A program segítőinek szakértelme, embersége, pozitív hozzáállása, támogatása és empátiája pedig azt gondolom, megkérdőjelezhetetlen már csak virtuálisan is megismerve őket.

A gyógyulást követően minden felépült alkoholfüggő számára új lehetőségek nyílnak meg, felfedezhetik, hogy az energiáikat valami egészen új dologba is belefektethetik, például az alkotásba. A kreatív tevékenységek – mint például a festés, a rajzolás, a kézműveskedés vagy bármilyen alkotótevékenység – felér egy terápiával mindenki számára. Érdemes mielőbb belevágni, és átélni azt az egyedülálló és különleges élményt, melyet a kreatív tevékenységek adhatnak.