Az acéllemezeket nem ollóval, ahogy a papírt sem plazmával vágják

Mindig is érdekeltek a kreatív hobbik. Főleg a kavics- és az üvegfestés,  valamint  a scrapbook készítés állt mindig is közel a szívemhez, bár a gyerekek születése után nem sok időm maradt kedvenc időtöltésemre. Mostanában inkább csak nézegetem, olvasgatom az ezzel kapcsolatos cikkeket, műsorokat a tv-ben. Múltkor olvastam egy nagyon érdekes dolgot, ami elgondolkodtatott, hogy már például sörös- vagy üdítős dobozokból is mennyi mindent lehet készíteni.  Ez persze környezettudatos megoldás is az újrahasznosítás miatt, de emellett nagyon egyedi és dekoratív tárgyakat is tudunk ilyen úton-módon készíteni.  Aztán tovább is szőttem a gondolatot, hogy a különböző „izmosabb” fém alkatrészeket, acél lemezeket  vajon milyen eljárásokkal vágják és alakítják? Mert oda nyilván nem lesz elég egy élesebb olló.

Mint mindig, most is a keresőt hívtam segítségül, így találtam meg az Acélpartner Kft weboldalát. Találtam a menüben egy nagyon érdekes leírást, amely nagyon információ dús volt. Az is nagyon tetszett még benne, hogy a hozzá nem értők, vagy úgy tetszik nem szakmabéliek számára is közérthető, érdekes módon mutatja be és magyarázza el a különböző anyagok és feldolgozási folyamatok közötti különbségeket.

Sokszor nem is gondolunk bele, hogy az acélnak milyen fontos szerepe van a bennünket körülvevő világban, és hogy milyen sok termék alapanyagául szolgál. Jelen van az építő- és energiaiparban, de a gépiparban is nagyon fontos szerepet tölt be. Az acélból készült termékek gyártása sok kihívást rejt magában. Nagy szakértelmet igényel egy tökéletes és pontos méret és forma szerint előállított termék kivitelezése.

Az acélvágás az úgynevezett meleg alakítási eljárások közé tartozik, amikor is hő hatására történik az anyag leválasztása. Ez így elég egyszerűen hangzik, de korántsem az, ugyanis nagyon fontos, hogy megfelelő minőségű alapanyag legyen kiválasztva adott termék elkészítéséhez. Az sem mindegy, hogy a feldolgozandó anyagban fordulnak -e elő esetlegesen anyaghibák, mert ezek előfordulása a további feldolgozás során is okozhat problémákat, mert selejt termelődik emellett pedig magas lesz a veszteség, vagy a javítás költsége.  Bár a hengerelés technológiája is sokat fejlődött és korszerűsödött mellyel sikerül egyre több hibát kiküszöbölni az acéltermékek gyártása során. Ma már számítógépek segítségével felügyelik és irányítják a munkát nagyban leegyszerűsítve és megkönnyítve ezzel a gyártási folyamatokat.

Az Acélpartner Kft-nél igyekeznek olyan gyártóművekkel keresni a kapcsolatot, akik modernizált eszközökkel dolgoznak, így a lehető legjobb minőségű alapanyagokat biztosítják a feldolgozáshoz. A lemezek vágását és alakítását végezhetik még más eljárásokkal, lézerrel, plazmával és lánggal is. Ezek mellett létezik még a „vízvágás” is. Nagynyomású vízsugárral a legtöbb anyag, még ac acél is feldarabolható.

 Az alkalmazott technológia nagyban függ attól, hogy milyenek az alapanyagok tulajdonságai. Ezek szerint más típusú technológiát kell alkalmazni az anyag minőségétől, vastagságától függően, de az egyes technológiák alkalmazása nem kizárólagos, tehát lehet közöttük átfedés.

Sok mindent megtudtam az acél lemez vágási és feldolgozási lehetőségeiről és módszereiről az Acélpartner Kft. honlapjának köszönhetően. A weboldal letisztult, áttekinthető és minden szükséges információt megkap, aki arra jár. A menü részletes, az írások érdekesek, sok kép és illusztráció is segít a tájékozódásban, ahol véleményem szerint egy hozzá nem értő személy is könnyedén eligazodhat.  Ha a közeljövőben bármilyen ezzel kapcsolatos kérdésem vagy igényem lesz, amiben segítségre szorulok, biztosan őket fogom keresni.  Bár, a kartonpapírt a scrapbook-hoz nem plazmavágással alakítom.