Kreatív sarok és több kialakítás a klimaglobal.eu segítségével

Egy kisebb cégnél dolgozom már hosszabb ideje. Munkatársaimmal jó a kapcsolatunk, hasonló korosztály vagyunk. Sajnos van úgy, hogy olyan sok a munka, hogy szombaton is be kell járni dolgozni, vagy éppen estig bent kell maradni. Többször feljött már, hogy ilyenkor nagyon nehéz megoldani a kisgyerekek elhelyezését. Szerencsére a főnökségnek az volt a filozófiája, hogy ha a munkások boldogok, akkor mindenki boldog, ezért elkezdtek megoldást keresni.

Az épület mellett, ahol dolgoztunk, volt egy kisebb kihasználatlan házikó, melyet még az előző tulajok építettek. Eredeti funkciója az volt, hogy a kerti szerszámokat lehetett elhelyezni és a kertész oda tudott visszavonulni. Viszont mikor megvásárolták a területet, rögtön át is alakították betonosra, ezért a néhány fennmaradt növény miatt nem kellett már kertészt tartani, a takarítónő vállalta, hogy locsolja őket.

Így persze az épület is csak üresen állt és tőlünk is kértek ötleteket, hogyan tudnánk megoldani a gyermekmegőrzés problémáját. Végül egy kollégám nagyon jól gondolkodott mikor azt mondta, hogy a régi sufnit kellene felújítani a gyerekeknek. A területe elég nagy volt ahhoz, hogy asztalokat ágyakat lehessen elhelyezni maximum tíz gyerek számára.

Meg is kezdődtek a felújítások és mindenkinek volt feladata. Valakinek jó áron ágyakat, asztalokat kellett találni, valakinek játékokat, szőnyeget. Az én feladatom az volt, hogy megoldjam a fűtést és hűtést az épületben. Ez persze számomra nem volt nehéz, hiszen tudtam, hogy kihez kell fordulni. A klimaglobal.eu klímáit otthonunkban is használjuk nagy szeretettel.

Hőszivattyú a megoldás

Ismét felvettem velük a kapcsolatot és elhívtam őket egy felmérésre. Tudtam, hogy hőszivattyúkkal is foglalkoznak ezért a fűtést és hűtést egy helyen lehet megoldani. Persze tudtam, hogy ez a rendszer az az összeg fölött van, amit meghatároztak számomra főnökeim, viszont arra gondoltam, hogy ha természetes energiaforrást választok, akkor biztosan megenyhülnek majd. A hőszivattyú olyan rendszer mely a földből nyeri a hőt és kis elektromosságot fogyaszt. Hosszú távon nagyon megéri kialakítani.

Sokkal biztonságosabb mint egy gáz vagy fa fűtést használó rendszer és persze nekünk a biztonságra is kellett törekednünk. Mikor a klimaglobal.eu egyik szakembere eljött felmérni a területet megállapította, hogy kis átalakítások szükségesek, viszont lehetséges a rendszer kialakítása. Ez hatalmas boldogság volt számunkra és a főnökség is beleegyezett a kialakításba miután megnézték a weboldalt és beszéltek a szakemberrel.

Ezek után már csak azt kellett eldönteni, hogy melyik típusú hőszivattyú rendszert válasszuk. A talajkollektoros néhány méter mélységbe nyúlik le és innen gyűjti össze a talaj hőjét, melyet továbbít. A talajszondás hőszivattyú 50-től egészen 200 méteres üregben, a talaj alsóbb rétegeiből vonja ki a magasabb hőmérsékletű hőt és juttatja be a fűtési rendszerbe. Ha valaki olyan területen lakik, ahol sok az eső és sokszor borongós az időjárás, annak ez a rendszer tökéletes, mert semmilyen hatással sincsenek rá az időjárási viszonyok.

A kútvizes víz-víz hőszivattyú a kútvíz megforgatásával melegít. Ezen kívül választhatunk még levegő-víz és levegő-levegő hőszivattyúkat is attól függően, hogy a vizet vagy a levegőt szeretnénk felmelegíteni. Számunkra a levegő-víz rendszer kialakítása volt szükséges, mert mosdó és mellékhelyiség is beépítésre került a kis házban. Ez egy rendkívül praktikus megoldás volt, melyre főnökeim sem számítottak.

Hogyan működik a hőszivattyú

A rendszer olyan gázokat használ amelyek forráspontja nagyon alacsony, ezért energia vonható ki belőle. Ez a folyamat hőelvonással jár, melyet a rendszerben fel lehet használni. Persze az egész hőszivattyú több részből és lépésből áll mire eljut a belső térbe. Szerencsére ez a rendszer egy teljesen új falfűtési rendszerhez lett csatlakoztatva, ezért nem volt gond vele. Ha már egy meglévő régi rendszer lett volna a kis házba, akkor lehet hogy azt át kellett volna alakítani vagy új rendszert installálni.

Viszont az eredménnyel nagyon meg voltak elégedve a főnökeim és a kollégák is. Annyira lelkesek voltak, hogy eldöntötték, hogy a klímát is le kell cserélni a mi épületünkön belül. Ez nagyon jó döntés volt, mert egy nagyon régi rendszer volt kialakítva, persze mi nem is mertünk szólni ez miatt, hiszen tudtuk, hogy ez egy sokkal nagyobb befektetés.

Klíma felszerelés

Végül a klimaglobal.eu tanácsára a mennyezeti klíma kialakítása mellett döntöttek, mert ez tűnt a legpraktikusabbnak az épület kialakítása miatt. Eredetileg oldalfali klíma volt felszerelve, viszont egy olcsóbb nem túl megbízható fajta. Ezzel több gond is volt, mert a szerelő olyan gyakran jött megnézni, hogy szinte úgy éreztük, hogy ő is a munkatársunk. Egy ideje viszont már teljesen megadta magát és új rendszerre volt szükség. A másik gond az volt, hogy a hűvös levegő nem jutott el mindenhova, mert ahhoz több egységet kellett volna felszerelni, amit multi rendszernek neveznek, viszont ezt az előző tulajok nem tették meg.

Az ablakok szigetelése még akkor el lett végezve, amikor beköltöztünk ezért már minden adott volt a mennyezeti klíma kialakításához. Mondanom sem kell, hogy ez hatalmas változás volt számunkra, hiszen sokkal jobb egy olyan környezetben dolgozni, ahol kellemesen érzi magát az ember, nem pedig az izzadságtól bódultan dolgozik. A mennyezeti vagy oldalfali klímákon kívül légcsatornázható, parapet vagy mobil klímák is elérhetőek a klimaglobal.eu-n. Mindenkinek a saját igényeit kell felmérnie és azt, hogy mennyit szeretne befektetni.

A klíma működési elve nagyon hasonló a hőszivattyúhoz, mert itt is olyan gázokat használnak, melyek forráspontja nagyon alacsony. Ezeket a gázokat párologtatják a klímában egy párologtató segítségével. Ezen kívül egy kompresszor is található a klímában, amely a hűtőfolyadék keringetéséért felelős. A fojtás elkülöníti a beltéri és kültéri egységet. A kondenzátor az elpárologtatott hűtőfolyadék lecsapódásáért fele. A gázok párologtatása hőelvonással jár és így hűvös levegő jut a beltérbe. Ez nagyon kellemesen lehűti a levegőt.

Minden jól alakult

Szerencsére a mennyezeti klíma arra is jó, hogy fűtsünk vele, amikor hideg van. A visszajelzések eddig nagyon pozitívak és mindenki sokkal jobban érzi magát, ezáltal a munka is jobban megy. A gyerekek már kipróbálták a kreatív házikót, ahova egy gondozót is sikerült felvennünk. A gyerekek nem csak szombaton, de minden délután itt akarnak játszani, mert annyira jól érzik magukat.

Ez a projekt mindenkire nagyon jó hatással volt és örültem, mert meg voltak elégedve a munkámmal. Azóta előléptettek, mert tetszett nekik, hogy milyen jól megoldottam a rám bízott feladatot. A klimaglobal.eu segítsége nélkül persze ez nem sikerült volna, ezért nagyon hálás vagyok nekik. Azóta újabb és újabb feladatokat kapok, de szerencsére jól veszem az akadályokat és közben gyermekeimet is a közelemben tudhatom. Ez olyan megkönnyebbüléssel tölt el, amit mindenkinek csak kívánni tudok az életben.