Motorolajok összetétele – mit és miért érdemes megvenni és miért nem

Sokféle kreatív hobbi közül lehet választani, de hogy pont egy lány válasszon magának valami extrán fiúsat? Egyáltalán nem ördögtől való ez sem – legalábbis szerintem. Úgyhogy valahogy azt dobta a gép, hogy nagyon szeretek autós témákban olvasgatni és bővíteni a tudásomat. Kinek mi számít kreatívnak, ugyebár. Szerintem az, hogy hogyan és miként mozognak bizonyos alkatrészek és hogy mire hogyan lehet a lehető legjobban odafigyelni, az mindig érdekes dolog lesz. Úgyhogy azt gondolom, hogy lányként sem rossz dolog, hogyha olvasott vagyok abban a témában például, hogy mondjuk hogyan is néz ki a Motorolajok összetétele.

Köszönhetően az olajwebshop.hu-nak sikerült egész közel kerülnöm ehhez a témához, mert találtam pontosan erről egy cikket az oldalukon. Alapvetően egy mindenféle autós-motoros alkatrészeket, kenőanyagokat, olajokat és kiegészítőket forgalmazó cégről van szó, de a legnagyobb szerencsémre egy csomó hasznos információval is szolgálnak annak ügyében, hogy hova mit érdemes használni. Mindegy, hogy épp kenőanyagról van-e szó, vagy mondjuk szélvédőmosóról. Motorolajok összetétele – ez is egy olyan cikk volt, amire csak úgy teljesen véletlenül akadtam rá, de mégis, nagyon örültem neki és hálás voltam érte.

De nézzük csak konkrétan, hogy hogyan is néz ki pontosan a Motorolajok összetétele. Első körben talán úgy érdemes kettéosztani az összetevőket, hogy nagyobb részt, körülbelül 2/3-ad részben egy alapolajból, míg a kb. maradék 1/3-ad részben adalékanyagokból tevődnek össze a motorolajok. Azért van szükség erre az összetételre, mert az alapolajok tulajdonságait, legyen szó kémiai, vagy fizikai tulajdonságokról javítani kell, méghozzá a körülményeknek megfelelően. Ez a körülmény jelenthet motor típust, márkát, hőmérsékletet, vagy bármi más olyan jellemzőt, ami meghatározza, hogy mi veszi körül a motort működés közben. Az, hogy egészen pontosan milyen arányban elegyítik a adalékot és az alapolajat egyrészt a kenőanyag viszkozitási osztályától, másrészt pedig a teljesítményszinttől függ.

A motorolajok teljesítményszintjének osztályozására nagyon komoly nemzetközi szabványok léteznek, amelyek pontosan előírnak minden körülményt, ami közben várható az adott teljesítmény. Ezek az API és APCEA szabványok. A nemzetközi szabványokon túl pedig léteznek olyan normák is, amelyeket a különböző gyártók hoztak, akár a különböző márkáikhoz. Itt fel lehet sorolni többek között a BMW-t és a VW-t is.

Ha ezen az egyszerű adalék és alapolaj kategorizáláson túljutottunk, a következő osztályozási lehetőséget az adja, hogy miből is készül maga az alapolaj. Ez ugyanis lehet természetes, vagyis ásványi, lehet részben szintetikus és persze lehet teljes egészében szintetikus is.

Hogyha ásványi, vagyis természetes motorolajról beszélünk, akkor egy olyan elegyről van szó, ami egy finomított, viasztalanított kőolaj és a megfelelő adalékok elegyét jelenti. Mivel természetes anyagról van szó, ezért a teljesítményét illetően nagyon nehéz konkrétumokat mondani azon kívül, hogy nagyon széles skálán változhat. Éppen ezért ott, ahol nem a leglényegesebb a csúcsteljesítmény, ma is nagyon szívesen alkalmazzák, például a nem túl korszerű berendezéseknél.

Motorolajok összetétele a rész-szintetikus anyagoknál úgy néz ki, hogy itt az alapolaj egy, a hidrogénező finomítási szakaszon már átesett természetes, ásványi olaj és ez kerül adalékolásra a megfelelő szerekkel. Ez azért jó és kedvelt verzió, mert amellett, hogy ez az olaj már képes a szintetikus olajok rendkívül kedvező tulajdonságait mutatni, az előállítása miatt mégis olcsó tud maradni.

A teljesen szintetikus olajok esetében pedig arról van szó, hogy gyakorlatilag labor körülmények között lebontanak nyersparaffinokat és nafténeket, és újraépítik őket. Ezek természetesen állandó teljesítményt képesek nyújtani, hiszen mi emberek állítjuk be, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezzenek ezek a termékek.

Hogy mit éri meg és mit nem éri meg megvenni, arról tovább informálódhattok az olajwebshop.hu oldalon a Motorolajok összetétele cikk oldalán. Én nem szeretnék állást foglalni, vagy lelőni a poént. A megfelelő mennyiségű információ birtokában mindenki eldöntheti saját maga.